sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Greenpeacen ääliömäiset ihmispaskat

Greenpeace on järjestö, jolla on laajalla mittakaavalla suhteellisen kannatettavia tavoitteita, mutta tempaukset vaihtelevat lähinnä pöljistä idioottimaisiin ja suoranaisesti rikollisiin; sattumoisin samat kuvaukset voisivat päteä niiden suunnittelijoihin.

Perussa juuri laihahkosti päättyneen YK:n ilmastokokouksen yhteydessä greenpeaceläiset katsoivat hyväksi käydä tekemässä tihutöitä Nazcan tasangon linjoja ja geoglyfejä vandalisoiden. Tämä Unescon maailmanperintökohde on Etelä-Amerikan intiaanikulttuurien laajimpia ja erikoisimpia muinaisjäänteitä noin 1500 vuoden takaa. Alue on erittäin herkkä, eikä Perulla ole kehitysmaana resursseja valvoa sitä kattavasti. Greenpeacen mulkerot käyttivät tätä heikkoutta hyväkseen vandaalireissullaan.

On tietysti jo itsessään riittävän tuomittavaa, röyhkeää ja suorastaan ilkeää käydä turmelemassa ainutlaatuisia ja hauraita muinaismuistoja, mutta vielä veemäisemmältä asian sai vaikuttamaan Juha Aromaa, joka on, hämmentävää kyllä, Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö. Hämmentävää siksi, että hän ei ole viestinnässä kovin... miten sen nyt sanoisi... hyvä. Kysyttäessä arkeologisen alueen turmelemisesta Aromaa ei keksinyt väkevämpää sanottavaa kuin että "viesti meni vähän vikaan", ja että "[v]iesti sai ainakin julkisuutta, mutta on totta kai ikävää, että osa julkisuudesta kohdistui viestin viereen". Aivan kuin tälle rupusakille ei olisi tullut edes mieleen, että arkeologisen alueen vandalisointi voi kiinnittää huomiota arkeologisen alueen vandalisointiin. Onko näillä joku aivohäiriö? Ovatko nämä edes älyllisesti oikeustoimikelpoisia?

On häikäisevää todistaa näin vastenmielistä röyhkeyttä ja kaikenlaisen nöyryyden sekä kunniallisuuden puutetta. Aromaan ylimielisestä jesuiittailusta saa sellaisen käsityksen, että on lähinnä arkeologisten ja kulttuurihistoriallisten kohteiden turmelusta suutahtaneiden syytä, että huomio on mennyt "viereen". Aromaa, joka siis, muistutan vielä, on ammattiviestijä, kruunaa haastattelun kaikkien virheiden myöntämiseen kykenemättömien passiivis-aggressiivisten paskiaisten suosikkivedolla, valeanteeksipyynnöllä: "Jos joku kokee, että intiaanien kulttuuriperintöä on loukattu, niin sitä järjestön pitäisi pyytää anteeksi". No, onpahan jotain, mitä ottaa puheeksi taas, kun nämäkin ihmisperseet seuraavan kerran tunkevat rahaa ruinaamaan. Jos haluan hävittää muinaismuistoja, pystyn ihan omatoimisesti panemaan vaikka kotimaamme hiidenkiukaita ja jatulintarhoja paskaksi ilman mitään välikäsiä, kiitos vaan.

Etiikka on näiltä törpöiltä pahasti hukassa, jos tärkeintä on vain saavuttaa näkyvyyttä vaikka sitten herostraattisin keinoin. Mitenkäs ensi vuonna Pariisin ilmastokonferenssissa, käydäänkö vaikka Louvressa spreijaamassa Delacroix'n La Liberté guidant le peuple neonvihreäksi? Saisi varmaan näkyvyyttä.

Ai niin, otsikko "Greenpeacen ääliömäiset ihmispaskat" ei ole tarkoitettu loukkaavaksi. Toteutin sen yhteistyössä nimettömäksi jäävien ammattireetorien kanssa, ja tavoitteena oli saada näkyvyyttä tälle kirjoitukselle. Olen pahoillani, jos joku on tästä loukkaantunut (aiheetta). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti