keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Kolumnipuuska

Kolumnipuuska ei ole tuulentuiskaus, joka romahduttaa pylväikön, eikä äkillinen vimma kirjoitella lyhyitä mielipideartikkeleita. Kolumnipuuska on se asento, jonka kolumnisti artikkeliin liitettävässä valokuvassa useimmiten ottaa. Tiedättehän, tällainen:

Metro

Kolumnipuuskan on ilmeisesti tarkoitus ilmaista itsevarmuutta: tämä on minun mielipiteeni, ja te voitte yrittää vain pärjätä sen kanssa. Kolumnipuuskassa mies ei saa käyttää solmiota. Hymyily on kolumnipuuskassa sallittua, muttei suotavaa, sillä se vesittää affektoitua ota tai jätä -henkeä. Korkeintaan pieni itsetyytyväinen tai -tietäväinen virneenhäivä on suositeltavaa. Mallia näyttää alan supisuomalaisin ilmentymä, TS:n Hannu Miettinen:


Turun Sanomat

Kolumnisti vaikuttaa tällaisessa kuvassa ylenkatseellisen kriittiseltä, tismalleen siltä mieheltä, joka tekee käytetystä autostasi hyvin alhaisen tarjouksen ja ilmoittaa haastavasti, että et sä siitä mistään parempaakaan hintaa saa. 

Hymyily vesittää helposti koko kolumnipuuskan. Tässä otos, jossa kolumnisti muistuttaa vahingoniloista, yhä hippivaiheestaan toipuvaa mökkinaapuria saunapaloasi katselemassa:

Kodin Kuvalehti


Tämän vuoksi viivasuisuus onkin kolumnipuuskaajalle parempi vaihtoehto. Se näet ilmaisee suuremman kirjon asennetiloja. Tässä kolumnipuuska, joka voi osoittaa yhtä hyvin oivallusta kuin pöyristystä:


Etelä-Saimaa


Taustan kannattaa kolumnipuuskakuvassa olla tyhjä. Esimerkiksi tämän kuvan bulevardihenkinen kulttuuriympäristö yhdistettynä kolumnipuuskuttajan bulevardihenkiseen habitukseen antaa hänen ymmärtää olevan pikemminkin Kokoomuksen kuntavaaliehdokas kuin uskonnollisen aikakausjulkaisun kolumnisti:


Sana

Tämä blankkotaustainen puuskuttaja taas kelpaisi melkein minkä tahansa eduskuntapuolueen vaalimainokseen, mitä nyt ehkä Vasemmistoliitolle ja Perussuomalaisille turhan siisti ja kammattu:
 
Kirkko ja kaupunki


Kolumnipuuska voi ilmentää myös ns. rock-asennetta, asenteista ehkä väsyttävintä:

Yle Lahti

Kolumneihin ei selvästikään riitä pelkkä kasvokuva. (Kuva on pakko olla, sillä tuleehan meidän tietää, miltä kirjoittaja näyttää voidaksemme asettaa hänen ajatuksensa tai sellaisina markkinoidut naputuksensa henkilöityyn kontekstiin.) Vartalosta on näytettävä vähintään ylin kolmannes, mutta parhaiten kolumnipuuskuttajan masun ihastelu onnistuu tietysti kokovartalokuvassa:

OivaSeutu

Jotkut kolumnipuuskuttajat tuntuvat itsekin tajuavan asentoformaatin tahattoman komiikan:

Apu

Olisiko mahdollista kirjoittaa kolumneja siten, että kusipäisyys ja omahyväisyys paistaisi pelkästään tekstuaalisesti ilman visuaalista tukea?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti