maanantai 8. toukokuuta 2017

Posti

Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo.*
*Kaupunkialueilla vain rappujen, taloyhtiöiden ja korttelien yhteisjakelukeskuksiin kolme kertaa kuussa. Kissanulkoilutuspalvelumme saatavilla nyt myös viikonloppuisin ja öisin. Muista nyt evakkoja juhlakirjeellä, kärräämme sen suoraan kaatopaikalle! Huomaa myös, että ensi kuusta alkaen kaikki postimerkit muuttuvat 4. luokan merkeiksi. Lähetä joulukortit viimeistään 20.5.! Toimitukset ulkomaille sekä yli 30 000 asukkaan kaupunkeihin poistuvat palveluvalikoimastamme vuoden lopussa.


Muistatteko ajan, jolloin Suomi kykeni köyhyydestään, pienuudestaan, alhaisesta asukastiheydestään, sodistaan yms. huolimatta toteuttamaan postinkannon kaltaisia palveluita luotettavasti ja toimivasti? Muistatte? Oletteko jotain kahdeksankymppisiä? Voisitte ehkä ennen luonnollista poistumaanne antaa vinkkejä, koska suomalaiset eivät osaa enää pyörittää edes postia. Postimaksun, osoitteen ja kuljetuksen yhdistelmä on osoittautunut ylivoimaiseksi.

Postin toiminta-ajatus ei ole erityisen monimutkainen: se kuljettaa määritettyä korvausta vastaan kirjeitä, lehtiä ja muita lähetyksiä. Jopa Afganistanissa on posti, ja luotettava postilaitos kuuluu ilmiselvästi sivistysvaltion julkisiin palveluihin. Paitsi Suomessa, missä Posti Group Oyj on julkinen osakeyhtiö, joka pyrkii vimmaisesti tekemään kaikkea mahdollista muuta kuin postin kuljettamista. Ruohoa leikataan, ateriapalveluita toimitetaan, vanhuksia insuliinipiikitetään, talvirenkaat vaihdetaan, nielurisat poistetaan, halot hakataan, lumet aurataan, lehmät lypsetään, viemäritukokset avataan ja ylipäänsä tehdään kaikki asiat, joista ei ole mitään hyötyä varsinaisen postin varsinaisille asiakkaille: kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille, joiden lähetysten pitäisi löytää perille. 

Mistä Postin vimma haalia itselleen lisää tehtäviä, kun se ei suoriudu edes ydintehtävästään kunnialla? Selitykseksi tarjotaan sitä, että ei kirjeiden kuljettaminen enää ole taloudellisesti kannattavaa, ikään kuin tämä valaisisi asiaa. Miksi postin tulisi edes tuottaa voittoa? Tietysti siksi, että se on osakeyhtiö. Miksi posti edes on osakeyhtiö? Sen pitäisi olla valtion laitos, joka tuottaa julkista palvelua. Ei postin kuljettaminen itsessään voine olla taloudellisesti kovin kannattavaa, kuten ei kirjasto, neuvola, poliisi, käräjäoikeus tai maanpuolustuskaan. Mikään näistä ei ole kannattavaa siinä mielessä, että se tuottaisi voittoa. Ne tuottavat yhteiskunnallisia palveluja, jotka ovat oleellisia maan kaikkinaisen toiminnan kannalta. Kumma kyllä esimerkiksi Puolustusvoimia tai maamme hovioikeuksia ei ole muutettu osakeyhtiöiksi, jotka yrittäisivät laajentua Slovakian hoivapalvelualalle. 

Postin pitäminen minään muuna kuin valtion budjetista rahoitettuna laitoksena on typerää ja barbaarista sinänsä, mutta järjestely tuottaa kaiken huipuksi vielä asiakkaiden kannalta surkeaa palvelua. Suomen satavuotisjuhlaa mainosläpysköissään ja postimerkeissään tuulettava Posti Group Oyj juhlistaa merkkivuotta myös venyttämällä lähetystensä toimitusajat vuosisadan tuntumaan. Helsingissä monille alueille ei tunnetusti keväällä ole jaettu postia viikkoihin, eikä lafka itse tiedä koko asiasta tai usko valituksia ennen kuin se päätyy sanomalehtiin. Pääkaupunkiin osoitetut postipaketit juuttuvat loputtomaan Kafka-looppiin Turun ja Liedon välille. Postinjakajat heittävät lähetykset roskiin silloin, kun eivät viitsi vain jakaa niitä vääriin osoitteisiin. Olen yli vuoden ajan saanut toistuvasti kirjeitä, jotka on osoitettu eräälle kaupungin toisella puolella asuvalle naiselle, ja kun vien ne postilaatikkoon tai jopa postikonttoriin, saapuvat ne viikon sisällä taas minulle. Kyse on näemmä vuokra-asuntoyhtiön laskuista, mikä on varmasti lähettäjälle ja oikealle vastaanottajalle hyvin harmillista. Parhaassa tapauksessa sama kirje on virhetoimitettu minulle kolme kertaa. Ehkä posti toivoo, että kävisin toimittamassa lähetyksen sen oikealle vastaanottajalle omatoimisesti. Ehkä tämä on tulevaisuuden postipalvelua. Samalla omat harvat paperilaskuni saapuvat toistuvasti myöhässä. En uskalla edes aavistella, kenelle ne on ensin toimitettu. Lisäksi pian loppuu ovelle jakelukin, ja on esitetty, että jakelua, jota muutenkaan ei juuri tapahdu, vähennettäisiin entisestään, mutta vain niillä alueilla, missä asuu enemmistö tämän maan ihmisistä. 

Kirjeet, paketit ja lehdet hävitetään, rikotaan, toimitetaan kun jaksetaan tai deletoidaan koko universumista, mutta eräs lähetys toimitetaan aina perille: yhdentekevä mainoskuori Postinen, joka tiedottaa minulle, että K-kaupasta saa broileria ja helvetin ytimestä traktorimönkijöitä. Mainostaahan Postinen joskus myös Postin omia hyvän mielen kampanjoita: kirjoita kirje sotaveteraanille! Jos Posti edes yrittäisi hoitaa alkuperäisen tehtävänsä, ehtisi kirjekin perille vielä veteraanin elinaikana. Vuodesta 1638 postitoimintaa on kyetty tässäkin ryteikössä harjoittamaan, mutta nyt ei enää onnistu. Tekisi mieli lähettää paketillinen paskaa Postin johdolle, mutta sekin olisi hukkaan heitettyä ulostetta, kun Posti tietysti hävittäisi senkin tai jumiuttaisi sen lajittelulimboon Halikon ja Kirkkonummen välille.

Miksi emme voi saada postipalveluja? Mikä niissä olisi niin kauheaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti