maanantai 25. marraskuuta 2013

Fahrenheit-asteikko

Miksi kukaan käyttäisi tätä naurettavan typerää asteikkoa lämpötilan mittaamiseen? Tässä meidän tulkinnanvaraisessa, inhimillisen haurauden läpitunkemassa maailmassamme on harvoja asioita, jotka ovat aina ja varmuudella oikein tai väärin. Jopa ankarimmat pasifistit voivat joskus myöntyä, että on hyvin rajallisia ja ehdollisia tilanteita, joissa väkivallan käyttö, jopa kuolettavan väkivallan käyttö, on oikein. Jotkut kristityt ovat sitä mieltä, että tietyissä rajatuissa ja raamatullisissa tapauksissa kansanmurha on oikein. On kuitenkin yksi kiistaton totuus, yksi asia, joka on aina ja kaikissa tilanteissa väärin. Fahrenheit-asteikon käyttäminen on aina väärin ja on aina oleva. Tämä ei ole maku- tai käytäntöasia, eikä kulttuurikysymys. Tämän on oikean ja väärän kysymys. Celsius ja Kelvin ovat oikein. Fahrenheit on väärin. Asia on näin yksinkertainen. Lapset, älkää ikinä edes puhuko kenenkään Fahrenheit-asteikkoa käyttävän kanssa.

On ihan järkevää sitoa yleiseen käyttöön tarkoitettu lämpötila-asteikko veden olotilan muutoksiin, koska niiden havainnointi on helppoa ja käytännönläheistä, ja ihminen koostuu enimmäkseen vedestä. Celsius-asteikossa (populaariin kulutukseen tarkoitetussa ja 99 %:lle ihmisistä aina käyttökelpoisessa versiossa) vesi jäätyy nollassa asteessa ja kiehuu sadassa asteessa. Se on ihan kätevää, ja rajapyykeille on hyvin käytännönläheinen referenssi. Sen sijaan Daniel Gabriel Fahrenheit, tämä saatanan vatipää, päätti, että olisi hienoa, jos veden jäätymispiste olisi 32 °F ja kiehumispiste 212 °F. Jep, se onkin järkevää. Lisäksi asteista tulee niin pieniä, että ihmisen on aika vaikea aistia eroa 78 ja 79 °F:n välillä. (Yhden asteen eron aistiminen onnistuu aika usein Celsius-asteikolla esim. veden kohdalla.) Mutta siis miksi, Fahrenheit? Miksi ei paskiainen voinut tehdä jotain järjellistä asteikkoa? Miksi kukaan ikinä käyttäisi tätä? Miksi Réaumurin asteikko on kadonnut, mutta tämän Fuckenheitin fysiikkapieru on säilynyt, vaikka se on maailmanhistorian tyhmin asia? Miksi kukaan edes käyttäisi näin tärähtänyttä asteikkoa ilmoittaakseen mitään lämpötiloja?

Perkeleen ääliö.
Jopa luettelo valtioista, joissa tätä lämpöasteikon irvikuvaa käytetään, on typerä: Belize, Bermuda, Jamaika, Palau, Yhdysvallat. Te kaikki, jotka asutte näissä maissa ja käytätte Fahrenheit-asteikkoa: olette ihan paskoja. Tulkaa järkiinne, kaikki häpeävät teitä. Meidän pitäisi katkaista diplomaattisuhteet näihin maihin heti, elleivät ne luovu Fahrenheit-typeryydestään. Mokomat tumpelot aiheuttavat kaikille muille vain harmia pakottamalla nämä pyörittelemään hölmöjä lukuja 32 ja 1,8 edestakaisin vain tajutakseen, onko Minneapolisissa T-paita- vai toppatakkikeli. Jep tietysti Fuckenheitin oli tehtävä asteikostaan sellainen, etteivät sen asteet edes ole yhtä suuret muiden (ja siten välttämättä järjellisempien) asteikkojen asteiden kanssa.

YK:n pitäisi kieltää Fahrenheit-asteikon käyttäminen ja tuhota kaikki sille valmistetut lämpömittarit. Tällaista roskaa pitäisi ollakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti