keskiviikko 6. elokuuta 2014

Heikki Aittokosken rakoileva tajunta

Helsingin Sanomat julkaisee sille päälle sattuessaan oikeinkin hyvää journalismia ja taustoitusta, mutta eihän sillä saa koko lehteä tai sivuostoa täytettyä: siksi toimittajan täytyy olla nykyään myös kolumnisti, mikä ei sekään ole aivan hirvittävää, ellei toimittaja kuvittele olevansa pihakaivoa syvempi pohdiskelija, jonka manieristista tajunnanvirtaa syydetään harsomaisen tietoisuuden laskoksista lukijain koettavaksi, elettäväksi. Väkevää.

Tällaisen journalismin Joycena voi jo pitää Heikki Aittokoskea, jonka konseptuaalisesti mielenkiintoinen ja muutamien, joskin ikävän harvojen lauseiden osalta valaiseva reportaasimatka ensimmäisen maailmansodan tapahtumapaikoilla vajosi nopeasti teennäiseksi huurupuuroksi, josta parhaan ja armollisen tiiviin approksimaation on rakkaudella laatinut Lehden toimitus.

Toimittajan lotofagiset harharetket Sarajevon ja Ieperin välillä olivat sentään vielä tunnistettavissa journalismiksi, mutta hänen tajuntansa integriteetin kannalta huolestuttava kehityskulku on runo(?) Asioita:
"Asioita
maailmassa tapahtuu asioita
lähemmin tarkasteltuna tapahtuu
tapahtuu asioita jotka
eivät kestä lähempää tarkastelua
asioita tapahtuu
asioita

Asioita
rajat ylitetään järjestyksessä
ensin soveliaisuuden sitten valtioiden sitten kaikki
eikä lopulta ole yliampuvaa ampua alas
pehmolelut pellolla nukkuvat
sellaisia asioita
asioita tapahtuu
kun tapahtuu asioita"
Helsingin Sanomain nettiversion uusimmat uutiset -toiminto linkitti tähän. Uutiset. En ole nyt tässä kritisoimassa runoa (totean vain, että tämä on ollut runoudelle synkkä vuosi pelkästään tämän ja Merja Kyllösen ansiosta), vaan olen huolissani Hesarin työterveysoloista ja toimittajien jaksamisesta. Media-alan kilpailu on ehkä käymässä turhan isoilla kierroksilla.

Minun on myös synkästi muistutettava itseäni siitä, että minä osaltani maksan tästä, ihan oman valintani kautta omasta vapaasta tahdostani. En osaa sanoa, onko se eettisesti perusteltua. Omakin tietoisuuteni alkaa rispaantua, kun mietin, mitä kaikkea aiheutan toimittajille tilaukseni jatkamisella. Toimittajille. Ihmisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti