tiistai 8. elokuuta 2017

Suomen vuodenajat: Kesä

(MTV)
On lyhyt ajanjakso, jolloin Suomi on lähes asumiskelpoinen maa, ja se ajanjakso on toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun – jos käy ilmiömäinen tuuri. Yleensä ei käy.

Suomen jokavuotisessa yövalaistussa pettymyksessä voisi vielä sietää sketsiviihdemäisesti karrikoidut sääolot kesäkuisine räntäsateineen ja heinäkuisine pakkasineen (jos heinäkuussa mitataan pakkasta, voisi maan suosiolla hinata eteläiselle napapiirille, minne se kuuluukin), hyttysten puhki puremat sääret ja paikallispubin vankileirimäisen kesäterassin, missä vain keskivartaloihra lämmittää naparetkeläisiä, jotka ryystävät hyyhmäisiä lonkeroita ripset rakeissa. Vaan suomalaisten surullinen, koko kesän ajan tauottomasti veivattava sääobsessio puristaa viimeisetkin henkiset mehut huurteiseen asfalttiin. 

Ei näet riitä, että kesällä on paska sää, minkä ei pitäisi olla yllätys kenellekään suomalaiselle; säätilasta ja sen ennakoinnista pitää tehdä rahvaan tiedollisen toiminnan pääaihe. Normaalin kasvukauden aikana iltapäivälehtien lööpeissä pohditaan säätä useammin kuin Ilmatieteen laitoksella: Nytkö jo lämpenee? Helteet saapuvat viimeinkin! Ensi viikolla jopa +26! Unohtamatta tietenkään legendaarisia SEKSIHELTEITÄ. Ennusteet ovat tietysti katteettomia, mutta kesähallojen kohmettama kansa tarttuu sinisillä sormillaan jokaiseen kyynisesti esille lyötyyn toivonkipinään, jonka kajo lämmittää edes hetken tässä surkeassa maassa, jossa toppatakki on kurantti asuste heinäkuisena päivänä klo 14.30.   

Tämän kaiken toivottomuuden päälle elinkeinoministeri harmittelee, että suomalaiset eivät lomillaan tee tarpeeksi kotimaanmatkoja. Siinähän sitä saakin rahoilleen vastinetta, ajamalla ABC-asemien jauhelihapihvejä narskuttaen kaatosateessa jonnekin Visulahteen hytisemään.

Onneksi on tämäkin paska jo tältä vuodelta lähes ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti