keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Saudi-Arabian viranomaiset

Minulla on paljon riitaa Saudi-Arabian kanssa, ja olen jo erästä heidän viranomaistahoistaan käsitellytkin. Yhä pitää silti ihmetellä, eikö tämä rikas ja teknisesti edistynyt maa osaa millään järjestää joukkotapahtumia niin, että niissä ei kuolisi röykkiöittäin ihmisiä. Tämän vuoden pyhiinvaelluksessa Mekassa syntyi jälleen väentungos, jossa murskautui hengiltä ainakin 769 henkilöä. Se on paljon se.

En pidä islamin pyhiinvaellusvelvoitetta kovin järkevänä, ja paholaista edustavan kivipilarin tai -seinän nakkelu pikkukivillä vaikuttaa aivan lapsellisen typerältä toiminnalta, mutta jos se sitten tekee jonkun onnelliseksi, niin hyvä on. Joka tapauksessa voisi odottaa, että tapahtumaa isännöivä maa pystyisi pitämään tilanteen jotenkin hallinnassa. Saudeilta tämä ei tunnu mitenkään onnistuvan. Kyse ei näet ole mistään poikkeustapauksesta, johon ei olisi voitu valmistautua. Pyhiinvaellus Mekkaan toistuu joka ainoa vuosi, joten sen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Jos yhtäkkiä ja odottamatta kerääntyisi yhteen paikkaan tuhansien ihmisten tiheä massa, niin jotain paniikkia ja kuolemantapauksia voisi odottaakin, mutta pyhiinvaellus toistuu joka Jumalan vuosi samansisältöisenä. Mikä tämän järjestämisessä voi olla niin vaikeaa? Saudit ovat saaneet ihan itse rakentaa Mekkaan infrastruktuurin ja järjestelyt pyhiinvaeltajia varten, joten miksi he eivät osaa hoitaa asioita ilman, että syntyy kasoittain vainajia?

Vuonna 1990 vastaavassa ryntäyksessä sai surmansa yli 1400 pyhiinvaeltajaa, vuonna 1994 vainajia tuli lähes 300, vuonna 1998 yli sata, vuonna 2001 kolmekymmentäviisi ja vuonna 2003 neljätoista. Trendi on laskeva, mutta luvut ovat silti käsittämättömiä. Miten Saudi-Arabian valtion pitäisi kyetä torjumaan järjestäytyneitä terroristeja, kun se ei kykene hallitsemaan edes täysin ennakoitavia turisteja, jotka tulevat joka helvetin vuosi saudien itsensä säännösteleminä? Vuonna 2004 sitten menikin taas muusiksi jo yli 250 pyhiinvaeltajaa ja vuonna 2006 ainakin 346. Mikään musiikkifestivaali ei voisi jatkua, jos sillä olisi näyttää tällaiset tilastot. Jos paavin pääsiäistervehdys jättäisi Pietarinaukiolle kymmenittäin runneltuja ruumiita, moitittaisiin Vatikaanin ja Italian viranomaisia hyvin kovasanaisesti, ja voisi kuvitella, että toimintaa yritettäisiin seuraavaksi vuodeksi parantaa. Saudien ei nähtävästi tarvitse tehdä mitään, kun tällainen meno tuntuu olevan siellä normaalia. Miten ihmeessä näitä jatkuvasti toistuvia, tuhansia ihmisiä tappaneita järjestelyjen täydellisiä pettämisiä ei pidetä Saudi-Arabian kansallisena häpeänä?

Touhu on käsittämättömän törkeää: Saudi-Arabia tienaa vuosittain valtavat summat pyhiinvaeltajista, joista monet eivät ole erityisen varakkaita, ja jotka ovat joskus jonottaneet matkustuslupaa vuosia, ja sitten laiminlyö täydellisesti näiden turvallisuuden. Ilmeisesti rahat ovat menneet siihen, että Mekan korvaamaton kulttuurihistoria on jyrätty loistohotellien tieltä, kun ainakaan logistiikka- ja turvajärjestelyihin niitä ei ole voitu käyttää. Kuinka kehtaavat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti