keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Ylen uutisten torspoilu

Tapahtui 28. syyskuuta. Tasan klo 20 saapui Der Spiegelin uutissivuille tieto siitä, että Italian hallitus oli hajoamassa, kun sen Berlusconi-nimisen epäkuolleen pornotähden tahdottomat marionettipoliitikot olivat jättämässä salkkunsa. Parin minuutin sisällä uutinen oli myös BBC:n uutisten kansainvälisellä puolella.

Tällöin Ylen televisiouutisten päälähetykseen oli vajaat puoli tuntia aikaa. En odottanut, että asiasta olisi välttämättä omaa uutisosiotaan, sillä onhan siinä toki työtä, arkistokuvamateriaalin kokoonkursimisessa. Ajattelin, että Ylen uutistenlukija varmaan mainitsee asiasta ja kertoo, että lisätietoja seuraa tuonnemmissa lähetyksissä. Yliarvioin rankasti Ylen uutistoimituksen kyvyn pysytellä uutisarvoisten tapahtumien perässä. Puoli tuntia uutisen ilmitulon jälkeen ei Ylen pääuutislähetyksessä mainittu sanallakaan Italian hallituskriisiä. Ei sanallakaan. Sen sijaan saatiin pitkät pätkät jonkun tylsän metsästysporukan tylsiä jahtitarinoita hirvestyskauden alun kunniaksi. Joku saatanan Matikainen-Mutikainen-Putikainen-mikälie selitti, että näin se hirvi hyppäs siitä ja en ihan osunu ja että ei jahtikoira takaa saalista ja MIKSI HELVETIN PERSEESSÄ TÄHÄN VIITSITÄÄN TUHLATA AIKAA?

Eikö Ylen toimituksessa älytä, että Italian hallituskriisi, joka vielä tuolloin näytti hallituskoalition hajoamiselta, on merkitykseltään aivan eri magnitudin asia kuin jonkun ryteikössä viinailevan jahtiporukan tylsät eräsaagat? Minä voin olemattomalla journalistikoulutuksellani valistaa Ylen uutistoimitusta ystävänpalveluksena sen verran, että oikeiden journalistien käsissä asia olisi hoidettu juuri päinvastoin: Italian hallituskriisi olisi mainittu aika lailla lähetyksen alkuvaiheessa, ja hirvenmetsästyskauden alku olisi ohitettu maininnalla, koska se EI JUMALAUTA ANSAITSE monen minuutin reportaasia. Kala- ja eräjutut ovat ihan perkeleen tylsiä kaikista paitsi mukana olleista. Ne ovat aina samanlaista mielenkiinnotonta narratiivista ongelmajätettä, eikä niillä ole minkäänlaista uutisarvoa ikinä, ellei joku ihminen kuole tai ellei mättään alta paljastu natsien kulta-aarretta. Vaikka Italiassa ei olisi puhjennut hallituskriisiä, olisi turhaan metsästysturinointiin tuhlattu aika voitu käyttää oikeisiin uutisiin, kuten vaikkapa Madagaskarin poliittiseen kriisiin tai Naurun eroosio-ongelmaan tai johonkin muuhun, jolla on oikeasti mitään väliä ja uutisarvoa.

Opetelkaa journalismi, hyvä Ylen uutistoimitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti