torstai 12. maaliskuuta 2015

Uutistekstien kömpelö ja sopimaton "keventäminen"

Yle on taas informoinut. Radiouutissegmentti hoivataideprojektiin apurahan saaneesta henkilöstä alkoi maaliskuun alussa näin: "N.N.:llä kävi pulla." Olin romahtaa tuoliltani kuultuani tuon lauseen, jonka pitäisi olla toimittajanoppaassa esimerkkinä nro 2 kohdassa Miten uutisraporttia ei koskaan missään olosuhteissa ikinä saa, tule tai pidä aloittaa. (Esimerkki nro 1 on No voi perkeleen vitun helvetti - jonka taisin sattumalta tulla lausuneeksi palautettuani tasapainoni radiouutisen avauksen järkytyksen jäljiltä.) Voisiko uutistekstiltä vaatia jotenkin asiallista kielenkäyttöä eikä jotain vähämielisiä slangi-ilmauksia, jotka voisi kuvitella jonkun vähäisemmän suomirap-artistin hölmöön suuhun? Tämä on arviolta tuhat kertaa tuomittavampaa ja epäammattimaisempaa kuin joku mitätön uutistoimittajan alkoholinkäyttö kesken työtehtävien suorassa lähetyksessä.N.N.:llä kävi pulla on oikeutettu ja perusteltu lause uutistekstissä, jos N.N.:n luona on vieraillut leipomotuote. Muuten ei. Ei enää ikinä tällaista, kiitos. Sanokaa asianne, perkele, älkääkä vempuilko. Te olette valtakunnan pääuutismediaa, koettakaa käyttäytyä edes puoliksi sen edellyttämällä tavalla. Ei jumalauta.

Vaan kunnostautuipa Yle tyylillisesti myös muualla samoihin aikoihin. Televisiosta ajettiin iltauutisissa juttu Suomen väestönkehityksestä ja lapsiluvusta höystettynä äärimmäisen asiattomalla tyylilajilärväilyllä. Jutun teksti on julkaistu netissäkin, joten ihailkaapa täällä toimittajan hartiavoimallisen väkinäistä, lennokkuuteen pyrkivää kielenkäyttöä. Maistiaisia:

"Mukuloita pitäisi kuitenkin olla keskimäärin 2,2 eli saman verran kuin viimeksi oli 60-luvulla, jotta väestönkasvu jatkuisi tasaisena."

"Joka neljäs nainen ja joka kolmas mies jää ilman tenavia"

"Suomalaiset haluaisivat kaksi tai kolme mukulaa"

Mitä helvettiä? Onko liikaa vaadittu, että uutisteksti vakavasta asiasta voisi pitää tyylilajinsa ja sanastonsa suhteellisen asiallisena? Vaikka sana lapsi pitäisi mainita samassa raportissa sata kertaa, on toisto paljon suotavampaa kuin väheksyvien mukulan kaltaisten ilmausten käyttö: uutistekstissä mukula tulisi mainita vain maanviljelyksen yhteydessä. Tenava on niin ikään täysin asiaton sana vakavasti otettavaan uutistekstiin. Saammeko seuraavaksi kuulla esimerkiksi palveluasumisen ongelmia ja väestön ikääntymistä käsittelevissä raporteissa kääkistä ja käppänöistä? Miksi ei? Sanat ovat tismalleen yhtä asiallisia kuin mukula. Kokeillaanpa muutamia juttuja nyt heti tässä (itse keksittyjä sitaatteja uutisista, jotka Yle todennäköisesti julkaisisi tässä muodossa):

"Lukuisat perhesurmat ja lapsiin kohdistuvat väkivallanteot ovat järkyttäneet suomalaisia viime vuosina. Mikä saa vanhemman tappamaan omat mukulansa? Kriminaalipsykologi Olavi Kökkäläisen mukaan..."

"Vanhusten laitoshoidon hoitajamitoitus jakaa hallituksen rivejä. Kansallisen Kaikki pois -puolueen mielestä yksi hoitaja kymmentä kääkkää kohti riittäisi, kun taas Kaikkea lisää -liitto haluaisi kirjauksen yhdestä hoitajasta viidelle harmaahapselle. Väestön ikääntymisen myötä..."

"Lehdistönvapauden tila Turkissa heikkenee uhkaavasti, varoittaa Euroopan neuvosto. Viimeisen kahden vuoden aikana Turkissa on vangittu yli 500 sopulia, jotka ovat arvostelleet presidentti Pervoganin hallintoa tai aluehallintoa. Lisäksi useita lehtineekereihin kohdistuneita väkivallantekoja on jätetty tutkimatta vedoten..."

"Seksinostokieltoa ajava oikeusministeri Bylla-My Härdelsson on saanut ankaraa kritiikkiä seksialalla työskentelevien edustajilta. Seksipalvelujen myynti on tulonlähde monenlaisissa asemissa oleville henkilöille, joita kuitenkin yhdistää usein syrjäytymisvaara, ministerille huomautetaan. Tilastoja ei ole, mutta lutkia arvioidaan olevan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla noin..."
Jos pitää vääntää vielä rautalangasta, niin muistutetaan nyt vielä, että uutistekstin tulisi varsinkin kansallisessa uutistoimistossa pyrkiä neutraaliin asenteeseen, joka rakentuu ilmaisullisista eli sanallisista valinnoista. Uutistekstin tulee olla asiallinen, eikä sitä tarvitse eikä PERKELE EDES SAA "elävöittää" jollain typerillä slangi-ilmauksilla. Hävetkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti