keskiviikko 26. elokuuta 2015

Vessan seinän tahraa palvovat ääliöt

Olen hautonut tätä nyt useamman viikon siinä toivossa, että pääsisin yli asiasta, joka ei lopulta kosketa minua mitenkään. Ei onnistunut, aina palaa vaivaamaan ja nävertämään tajunnan ulkokulmia. Joten haukutaan ja kuopataan. Vuorossa säälittäviä uutisia maailmasta vuonna 2015:

Malissa tuhatpäiset väkijoukot vaeltavat tuijottamaan bamakolaisen paskahuussin ulkoseinään ilmaantunutta tahraa, joka heidän mielestään "esittää" rukoilevaa miestä, sikäli kuin rukoilevat miehet näyttävät epämääräisiltä ja hahmottomilta tuhruilta, mikä on toki mahdollista pahoissa kaihitapauksissa.

En aio kierrellä tai kaarrella: jos matkustat ja jonotat päästäksesi näkemään vessan seinään ilmestyneen tahran ja pidät sitä elähdyttävänä ihmeenä, olet toivoton, viheliäinen, täydellinen idiootti, ja yhteinen maailmamme on köyhempi ja huonompi sinun läsnäolosi takia. Minun on mahdotonta olla pilkkaamatta ja halveksimatta tällaiseen vähämielisyyteen hurahtavia tolloja. Tähän typeryyteen ratkeaa vähän väliä milloin mikin harvinaisen tyhmien ihmisten joukko eri puolilla maailmaa (milloin ilmestyy Jumalanäiti tomaattikeittoon, milloin hänen tunnetuin poikansa juustonaksuun, milloin taas paholainen homeiseen jääkaappilokeroon), ja sen seuraaminen on masentavaa, häpeällistä ja törkeää. Minua hävettää kuulua samaan lajiin näiden ilma-aivoisten törppöjen kanssa, ja haluan kaikkien tietävän tämän asian, varsinkin näiden ilma-aivoisten törppöjen. 

Mikä voisi olla vähemmän vaikuttavaa kuin likaisessa seinässä möllöttävä typerä fläkki? Ja silti siihen suhtaudutaan naurettavalla paatoksella ja vähämielisellä riemastuksella, josta käy esimerkkinä BBC:n haastattelema Aboubakar Diarra. Hänen kommenttinsa toimii parhiten, kun se luetaan yhtäaikaisesti noin seitsemän miljardin facepalm-mäjäyksen synnyttämän äänen taustaa vasten. Näin Diarra kuvaa käymälän seinään ilmaantunutta suttua:
"Se on ihme, olen nähnyt sen (...) Se on ilmiselvästi todellinen. Se on Jumalan Malille antama merkki siitä, että kansakuntamme on mahtava."
Lausuja ei muuten ole mikä tahansa pystymetsän harhainen idiootti, toisin kuin olisi oikeutettua kuvitella. Aboubakar Diarra on opettaja. Hänen ammattiinsa sisältyy lasten opettaminen, vaikka hän on mitä ilmeisimmin itse älyllisesti esikoululaisia alemmalla asteella. Useimmat ikinä tuntemani lastentarhalaiset nauraisivat Diarran kaltaisen typerän pellen ulos, mutta Malin jossain osassa hän kelpaa opettamaan muita. Eikä tässä kaikki. Paikallisten kertoman mukaan tyhjänpäiväistä fläkkiä on käynyt ihailemassa myös valikoima Malin ministereitä, joilla ei ilmeisesti ole tärkeämpää tekemistä. Vähäjärkisten väkijoukkojen ja debiilien poliitikkojen takia vessanpihan alueella partioi runsaasti sotilaita ja poliiseja, jotka voisivat olla koko tämän ajan tekemässä jotain oikeasti hyödyllistä sen sijaan, että paimentaisivat taikauskoisella egotripillä jonottavia, henkisesti jälkeenjääneitä aikuisia tyhjän takia. Perin mahtava kansakunta totisesti. En suostu uskomaan, että malilaiset voivat yleisesti ottaen olla näin typeriä, ja varsinkin ministerien pitäisi miettiä tarkemmin maansa mainetta. Haistakaa paska, pilkkaan tyhmää tahraanne. (Tai jos haluatte, pystyn tuottamaan vastaavia käytännössä rajattomasti, kun niille kerran tuntuu olevan kysyntää.)

Seinätahran vuoksi normaalin elämänkiertonsa hylkäävät ihmiset ovat kipeästi kasvatuksellisen avun tarpeessa, jos heistä on määrä ikinä tulla mitään, ja tämä pätee riippumatta siitä, tapahtuuko moinen idioottien massaesiintymä Bamakossa tai Baltimoressa. Vastuullisten viranomaisten ei missään nimessä tulisi tukea tällaista joukkohölmöilyä, ja tällaisiin ilmiöihin haksahtavat urpot ovat häpeäksi maalleen ja ihmiskunnalle. Tehkää jotain elämällänne sen sijaan, että vuodattaisitte sen satunnaisiin tahroihin, jotka varmaan nekin häpeäisivät teitä, jos pystyisivät mitään tekemään.

2 kommenttia:

  1. Hämmentävintä tässä kämmentämisessä on se, että vaatii todella hyvää mielikuvitusta - niin hyvää että vaatii tuhrun korvaamisen toisenlaisella tuhrulla, sellaisella jota tuo tuhri ei edes ole - jotta siitä saa mitenkään yhtään mitään muistuttavan edes.

    Eihän tuota enää voi edes pareidolialla selittää, kun ei näytä miltään. Se normaali paahtoleipään palanut Caesare Borgia - hänen kuvansa se enemmän on kuin Jeesuksen, Jeesus kun oli juutalaista sukua ja aivan eri näköinen - tuntuu mahtavalta todisteelta tuon rinnalla.

    Tätä ei minulta saa kuulla usein. Mutta jopa kotimaamme "tietyt kristityt" sekoilevat noita paremmin. Olen iloinen siitä että en asu tuolla, noiden keskuudessa.

    VastaaPoista
  2. Tekstissäni oli luonnosvaiheessa maininta pareidoliasta, mutta karsin sen, kun mokoma suttu ei muistuta kerrassaan mitään, paitsi ehkä itsensä muotoiselta kiveä. (Joka olisikin melkoinen löytö: Pyhän Tuhrun muotoinen kivi!)

    VastaaPoista