lauantai 28. kesäkuuta 2014

Gavrilo Princip ja hänen ihailijansa

Jos joku ei sattunut muistamaan (ollessaan ehkä tapahtumahetkellä liian nuori), niin 28.6.2014 on kulunut tasan sata vuotta Sarajevon laukauksista, Itävallan kruununperijän ja tämän puolison murhasta, joka sysäsi Euroopan hallitusten ja diplomaattien tuhoisasti jonoon asettelemat dominopalikat 20. vuosisadan kaksoiskatastrofiin. Sodan ensimmäiset laukaukset posautti opiskelija ja haahuilija Gavrilo Princip. Principiä ei voi syyttää ensimmäisestä maailmansodasta tai sen jatko-osasta, joissa on kyse laajemmasta Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin romahduksesta, mutta selvää on, että tämä keuhkotautinen bosnialaispeeveli on täysi nolla, joka kirjoitti nimensä historiaan vain kahden aseettoman ihmisen murhalla ja terrorismilla. Hänen tyhjä elämänsä ei koskaan tuonut kenellekään mitään hyvää, ja jos meidän nyt on pakko mokomaa hylkiötä jollain muistaa, niin olkoon se rehellinen halveksunta hänen alastoman, surkean pahuutensa edessä.

Kun nyt vietetään ensimmäisen maailmansodan 100-vuotispäiviä, on pyritty tiettyyn tyylikkyyteen, muistamaan niitä miljoonia, jotka menettivät henkensä, terveytensä, kotinsa ja tulevaisuutensa. Paitsi Bosnian serbien keskuudessa. He katsovat paremmaksi häpäistä sodan muistoa ylistämällä kurjaa murhaajaa, mokomaa luihua, verenhimoista pikkuterroristia. Bosnian serbit eivät halunneet olla edes mukana Sarajevon yhteisissä muistojuhlissa, vaan järjestivät omansa vihkiäkseen törkeästi patsaan Principin, mokoman historiallisen sattumaroiston löyhkäävälle muistolle.

Katsokaa, olemme kiinteää jätöstä ihmishahmossa! Hävetkää meitä keskenänne! (AP)
Miten surkea onkaan kansakunta, joka valitsee sankarikseen näin yksiselitteisen läpimädän ryökäleen. Miten ihmeessä kehtaatte? Miksi sivistyneen maailman tulisi olla missään kosketuksessa näihin vihattaviin barbaareihin? Ja miksi te järkevät, inhimilliset serbit kaikkialla annatte näiden ihmispierujen rähjätä nimissänne? Jos ihmettelette, miksi teille käy muka historiassa niin epäreilusti, niin katsokaa vaikka siihen peiliin halkeilleen jugoslaavilaatuisen paskahuussinne seinällä. Ja vetäkää sitten itsenne alas pöntöstä. Te ja teidänlaisenne kuvotatte minua, ja teidän viheliäinen patsaanne pitää räjäyttää tuusan nuuskaksi ensimmäisen maailmansodan 40 miljoonan uhrin nimissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti